En la asamblea celebrada el 29 de Mayo se leyó y aprobó en el Prat de Llobregat las demandas mínimas expuestas y acordadas en la Acampada de Barcelona. Como parte de un todo hemos hecho nuestras esas demandas y aquí quedan expuestas.
Demandas de mínimos
1 – No más privilegios para políticos:
– Recorte drástico del sueldo de las y los políticos equiparándolo al sueldo de la media de la población
– Supresión de los privilegios en el pago de impuestos, dietas, años de cotización y pensiones (solo en Barcelona el ahorro sería de medio millón de euros al mes como mínimo).
– Prohibición de pensión superior a la pensión máxima establecida para los demás ciudadanos y ciudadanas.
– Supresión de su inmunidad jurídica y de prescripción para los casos de corrupción. Cese de las y los políticos corruptos.
2 – No más privilegios para banqueros y banqueras:
– Prohibición de cualquier tipo de rescate o inyección de capital a entidades bancarias y cajas: aquellas entidades en dificultades deben quebrar o ser nacionalizadas para constituir una banca pública bajo control social.
– Devolución transparente e inmediata a las arcas públicas por parte de los bancos de todo capital público aportado.
– Regulación de los movimientos especulativos y sanciones a la mala praxis bancaria. Prohibición de inversión en paraísos fiscales.
– Todas la viviendas adquiridas por ejecuciones hipotecarias alojarán en régimen de alquiler social a las familias desahuciadas.
3. No más privilegios para las grandes fortunas:
[bastaría con aplicar el 5% de recorte que se aplicó a los funcionarios a las 50 más grandes fortunas y se solucionaría el problema de déficit del estado español]
– Aumento del tipo impositivo a las grandes fortunas y entidades bancarias. Eliminación de las Sociedad de Inversión de Capital Variable (SICAV).
– No a la eliminación del impuesto de sucesiones. Recuperación del impuesto de patrimonio.
– Control real y efectivo del fraude fiscal y de la fuga de capitales a paraísos fiscales.
– Promoción a nivel internacional de la adopción de una tasa a las transacciones financieras (tasa Tobin).
Con la aplicación de estos 3 puntos se obtiene el presupuesto para solucionar los siguientes cuatro. Porque no falta dinero, es evidente que existe la disponibilidad económica.
4. Sueldos dignos y calidad de vida para todo el mundo:
– La economía al servicio de las personas y no al revés
– Establecimiento de un máximo salarial así como de un mínimo.
– Reducción de la jornada de forma que todo el mundo pueda disfrutar, pensar y conciliar su vida personal con la vida laboral, sin reducción de sueldo. Está reducción permitirá un reparto de tareas que acabará con el desempleo estructural.
– Retirada de la reforma de las pensiones.
– Seguridad en el empleo: imposibilidad de despidos colectivos o por causas objetivas en las grandes empresas mientras haya beneficios; fiscalización a las grandes empresas para asegurar que no cubren con trabajadores temporales empleos que podrían ser fijos.
– Reconcimiento del trabajo doméstico, reproductivo y de cuidados.
5. DERECHO A LA VIVIENDA:
– Expropiación de las viviendas en desuso que no se han vendido para aumentar el parque público de vivienda en régimen de alquiler social.
– Declaración las ciudades como libres de desahucios y desalojos en ocupaciones de casas inhabitadas e inutilizadas.
– Penalización de las prácticas de mobbing.
– Dación en pago de las viviendas para cancelar las hipotecas. De forma retroactiva desde el comienzo de la crisis.
– Prohibición de la especulación inmobiliaria.
6. SERVICIOS PÚBLICOS DE CALIDAD:
– Retirada de los recortes planteados por el Gobierno de la Generalitat. Retirada de los planes de austeridad y recortes que afectan los servicios públicos a nivel estatal, europeo y global.
– Reestablecimiento de los servicios que ya han sido recortados en sanidad y educación
– Incremento de personal sanitario e infraestructuras para acabar con las listas de espera.
– Incremento de profesorado e infraestructuras para garantizar la ratio de alumnos por aula, los grupos de desdoble y los grupos de apoyo.
– Garantizar realmente la la igualdad de oportunidades para el acceso a todos los niveles de educación, con independencia de la procedencia socioeconómica. Destinar los recursos públicos únicamente a la educación pública. Escuela laica y de calidad.
– Financiación pública de la investigación para garantizar su independencia.
– Transporte público asequible económicamente a todas las personas, de calidad y ecológicamente sostenible (ESTE PUNTO NO SE HA ACABADO DE CONSENSUAR. FALTA DISCUSIÓN/DEBATE)
– Servicios públicos y gratuitos de atención a la infancia y las personas con necesidades especiales de cuidado
– Prohibición de privatización de los servicios públicos
– Someter nuestra pertenencia a la OTAN a referéndum
7. LIBERTADES Y DEMOCRACIA PARTICIPATIVA:
– No al control de internet. Abolición de la Ley Sinde.
– Protección de la libertad de información y del periodismo de investigación y de su independencia. Eliminación de las trabas legales que impiden ejercer el derecho de emisión de los medios comunitarios libres y sin ánimo de lucro. Eliminación de los monopolios de facto de los espacios radioeléctricos.
– Uso de software libre en las instituciones públicas para adecuarlas a la era digital con costes sostenibles.
– Retirada de la ordenanza del civismo: retirada de toda ordenanza que limita las libertades de movimiento y expresión.
– Referéndums obligatorios y vinculantes para las cuestiones de gran calado (incluídas las leyes orgánicas y las directivas europeas) .
– Eliminación de las redadas a migrantes, retirada de la ley de extranjería y cierre de los Centro de Internamiento para extranjeros (CIE). Plenos derechos para migrante.
– Modificación de la Ley Electoral…. (ESTE PUNTO NO SE HA ACABADO DE CONSENSUAR. FALTA DISCUSIÓN/DEBATE)
– Establecimiento de mecanismos efectivos que garanticen la democracia interna en los partidos políticos: listas abiertas, elección directa de los regidores… (ESTE PUNTO NO SE HA ACABADO DE CONSENSUAR. FALTA DISCUSIÓN/DEBATE)
– Presupuestos participativos abrobados por la ciudadanía.
A continuación se hará alusión al cierre de algunas industrias y cuerpos profesionales. Pedimos la consecuente recolocación de estos profesionales o la reconversión de la actividad industrial de dichos sectores.
8. Medio ambiente
-El sistema económico no puede estar basado en el crecimiento indefinido. Esto no es sostenible.
– Soberanía alimentaria, fomento de la agricultura de los campesinos, no de las multinacionales. Fomento de la agricultura agro-ecológica. Suspensión de los transgénicos en base al principio de precaución, hasta resolver las incertidumbres sobre los impactos en el medio ambiente y la salud. Por una reforma agraria.
– Consumo responsable y comercio justo. Evitar los monopolios en la distribución garantizando el acceso de todos los productores.
– Con todas estas medidas y otras, alcanzar unos objetivos de reducción de emisiones de CO2 que vayan más allá del los del protocolo de Kyoto. Por una verdadera justicia climática.
Podéis acceder al documento original en la página de acampadaBCN desde este enlace: http://acampadabcn.wordpress.com/demandes/
CATALÀ
Consens de mínims
A l’assemblea celebrada el 29 de Maig es van llegir i aprovar a El Prat de Llobregat les demandes mínimes exposades i acordades a l’Acampada de Barcelona. Com a part d’un tot hem fet nostres aquestes demandes. Són aquestes:
Demandes de mínims
1 – No més privilegis per a polítics:
– Retallada dràstica del sou de les i els polítics equiparant-lo al sou de la mitjana de la població.
– Supressió dels privilegis en el pagament d’impostos, dietes, anys de cotització i pensions (només a Barcelona l’estalvi seria de mig milió d’euros al mes com a mínim).
– Prohibició de pensió superior a la pensió màxima establerta per a la resta dels ciutadans i ciutadanes.
– Supressió de la seva immunitat jurídica i de prescripció per als casos de corrupció. Cessament de les i els polítics corruptes.
2 – No més privilegis per a banquers i banqueres:
– Prohibició de qualsevol tipus de rescat o injecció de capital a entitats bancàries i caixes: aquelles entitats en dificultats han de fer fallida o ser nacionalitzades per constituir una banca pública sota control social.
– Devolució transparent i immediata a les arques públiques per part dels bancs de tot el capital públic aportat.
– Regulació dels moviments especulatius i sancions a la mala praxis bancària. Prohibició d’inversió en paradisos fiscals.
– Tots els habitatges adquirits per execucions hipotecàries allotjaran, en règim de lloguer social, a les famílies desnonades.
3. No més privilegis per a les grans fortunes:
[N’hi hauria prou amb aplicar el 5% de la retallades que van ser aplicades als funcionaris a les 50 més grans fortunes i se solucionaria el problema del dèficit de l’Estat Espanyol]
– Augment del tipus impositiu a les grans fortunes i entitats bancàries, eliminació de les SICAV (Societat d’Inversió de Capital Variable).
– No a l’eliminació de l’impost de successions. Recuperació de l’impost de patrimoni.
– Control real i efectiu del frau fiscal i de la fuga de capitals a paradisos fiscals.
– Promoció a nivell internacional de l’adopció d’una taxa a les transaccions financeres (taxa Tobin).
Amb l’aplicació d’aquests 3 punts s’obté el pressupost per solucionar els quatre següents. Perquè no falten diners, és evident que existeix la disponibilitat econòmica.
4. Sous dignes i qualitat de vida per a tothom:
– L’economia al servei de les persones i no al revés.
– Establiment d’un màxim salarial així com d’un mínim.
– Reducció de la jornada de manera que tothom pugui gaudir, pensar i conciliar la seva vida personal amb la vida laboral, sense reducció de sou. Aquesta reducció de personal permetrà un repartiment de tasques que acabarà amb l’atur estructural.
– Retirada de la reforma de les pensions.
– Seguretat en el treball: impossibilitat d’acomiadaments col·lectius o per causes objectives a les grans empreses mentre hi hagi beneficis, fiscalització a les grans empreses per assegurar que no cobreixen amb treballadors temporals llocs de treball que podrien ser fixes.
– Reconeixement del treball domèstic, reproductiu i de cura.
5. Dret a l’habitatge:
– Expropiació dels habitatges en desús que no s’han venut per augmentar el parc públic d’habitatge en règim de lloguer social.
– Declaració de les ciutats com a lliures de desnonaments i desallotjaments en ocupacions d’habitatges inhabitats i inutilizades.
– Penalització de les pràctiques de mòbbing (assetjament immobiliari).
– Donació en pagament dels habitatges per cancel·lar les hipoteques, de forma retroactiva des de l’inici de la crisi.
– Prohibició de l’especulació immobiliària.
6. Serveis públics de qualitat:
– Retirada de les retallades plantejades pel govern de la Generalitat. Retirada dels plans d’austeritat i de retallades que afectin els serveis públics a nivell estatal, europeu i global.
– Reestabliment dels serveis que ja han estat retallats en sanitat i educació.
– Increment del personal sanitari i d’infraestructures per acabar amb les llistes d’espera.
– Increment del professorat i d’insfraestructures per a garantir la ràtio d’alumnes per aula, els grups de desdoblament i els grups de suport.
– Garantir realment la igualtat d’oportunitats per a l’accés a tots els nivells d’educació, independentment de la procedència socioeconòmica. Destinar els recursos públics únicament a l’educació pública. Escola laica i de qualitat.
– Finançament públic de l’investigació per garantir la seva independència.
– Transport públic assequible econòmicament a totes les persones, de qualitat i ecològicament sostenible (AQUEST PUNT NO S’HA ACABAT DE CONSENSUAR. FALTA DISCUSSIÓ/DEBAT)
– Serveis públics i gratuïts d’atenció a la infància i a les persones amb necessitats especials de cura.
– Prohibició de la privatització dels serveis públics.
– Sotmetre la nostra pertinença a l’OTAN a referèndum.
7. Llibertats i democràcia participativa:
– No al control d’internet. Abolició de la Llei Sinde.
– Protecció de la llibertat d’informació i del periodisme d’investigació i de la seva independència. Eliminació de les traves legals que impedeixen exercir el dret d’emissió dels mitjans comunitaris lliures i sense ànim de lucre. Eliminació dels monopolis de facto dels espais radioelèctrics.
– Ús de software lliure en les institucions públiques per adequar-les a l’era digital amb costos sostenibles.
– Retirada de l’ordenança del civisme: retirada de tota ordenança que limiti les llibertats de moviment i expressió.
– Referèndums obligatoris i vinculants per a les qüestions de gran envergadura (incloses les lleis orgàniques i les directives europees).
– Eliminació de les redades a migrants, retirada de la Llei d’Estrangeria i tancament dels CIEs (Centre d’Internament per a Estrangers). Plens drets per als migrants.
– Modificació de la Llei Electoral (AQUEST PUNT NO S’HA ACABAT DE CONSENSUAR. FALTA DISCUSSIÓ/DEBAT)
– Establiment de mecanismes efectius que garanteixin la democràcia interna als partits polítics: llistes obertes, elecció directa dels regidors (AQUEST PUNT NO S’HA ACABAT DE CONSENSUAR. FALTA DISCUSSIÓ/DEBAT)
– Pressupostos participatius aprovats per la ciutadania.
A continuació es farà al·lusió al tancament d’algunes indústries i cossos professionals. Demanem la conseqüent recol·locació d’aquests professionals o la reconversió de l’activitat industrial dels sectors anomenats.
8. Medi ambient
-El sistema econòmic no pot estar basat en el creixement indefinit. Això no és sostenible.
– Sobirania alimentària, foment de l’agricultura dels camperols, no de les multinacionals.
– Foment de l’agricultura agroecològica. Suspensió dels transgènics en base al principi de precaució, fins a resoldre les incerteses sobre els impactes en el medi ambient i la salut. Per una reforma agrària.
– Consum responsable i comerç just. Evitar els monopolis en la distribució garantint l’accés de tots els productors.
– Amb totes aquestes mesures i d’altres, complir uns objectius de reducció d’emissions de CO2 que vagin més enllà dels del protocol de Kyoto. Per una veritable justícia climàtica.
Podeu accedir al document original a la pàgina d’acampadaBCN des d’aquest enllaç: