El tema a tractar és sobre les alternatives al sistéma capitalista, un sistema que prioritza els interessos econòmics als drets i a les necessitats bàsiques dels ciutadans.
No es pot sostindre el desenvolupament econòmic i de consúm al que estem sotmesos. Per això sorgeixen projetces com la Xarxa pel decreixement, que planteja alternatives per a fer front a la crisi econòmica, alimentaria, mediambiental, etc, que va donar-se a coneixer públicament a partir del 2008. Sorgeixen alternatives per l’autogestió: Agrocultura, escoles i universitats lliures, salut holistica, ocupació de vivendes deshabitades, banca ética…
D’aquí que es proposen les cooperatives integrals com a model de transició per a deslligar-nos del capitalisme. Utilitzen la moneda social, les diferents ecoxarxes en tenen la seva pròpia, però sòn intercanviables entre elles.
El capitalisme ens fa creure que la moneda ha d’estar en mans de les banques monopolitzant i instaurant els seus respectius interesos. En canvi les ecoxarxes pensen que la moneda ha de ser una mera eina d’intercanvi i que s’ha de fer un ús basant-se en la confiança dels cooperativistes. Així es parteix amb saldo zero i s’obté saldo positiu amb una venda i saldo negatiu amb la compra. La moneda convencional és pot canviar per la moneda social a valor d’un euro-un eco, pero no a l’inversa. També les ecoxarxes-cooperativa tenen la capacitat de crear moneda per rentas bàsiques, sempre amb uns criteris ben definits. Així que es crea un comte comú per remonerar tasques de l’ecoxarxa (rentes bàsiques), aixì no nomès s’intercanvien serveis o bens.
A les empreses, autonoms, agricultors etc.. se’ls hi demana per ser socis de la cooperativa un mínim del 10% dels ingresos siguin amb moneda social. La intenciò és que poc a poc es pugui anar ampliant les possibilitats de que la moneda social creixi, tingui més acceptaciò perquè hi hagi més àmbits on poder-la gastar.
La intenciò de la cooperativa és extener-se per tot Catalunya, crean aquesta manera de fer per viure al marge del capitalisme, incloguen tots els àmbits a tenir en compte. A més a més aposta per una manera d’entendre les relacions humanes fora del individualisme, egoísme, que ens ha creat aquest sistema, sino, basades en la confiança, en els valor, la vida en comunitat…
El Prat té com a referència l’ecoxarxa Barcelona i Hospitalet com a nucli local més proper. La idea podría ser crear un nucli local al Prat de Llobregat.